Behandelwijzen

Er zijn verschillende manieren om met vaginisme of dyspareunie om te gaan. Allereerst is het belangrijk om na te gaan of het een fysieke oorzaak heeft. Als je denkt dat dit mogelijk het geval is, kun je het beste eerst een arts raadplegen, voordat je verdere beslissingen neemt over een eventuele therapie.

Cognitieve therapie/Seksuologie

Vaginisme kan ook voortkomen uit negatieve seksuele ervaringen. Die ervaringen liggen wellicht in het verleden, maar kunnen ook op dit moment nog aan de orde zijn. In dat geval is het mogelijk meer op zijn plaats om voor een therapie te kiezen waarbij ingegaan wordt op de achtergronden van die ervaringen. Vanuit een ontrafeling van wat er gebeurd is, kan dan misschien een manier gevonden worden om seksualiteit weer een plaats te geven in het bestaan van de vrouw in kwestie.

Bekkenbodemtherapie

Om wat meer controle te krijgen over de bekkenbodemspieren die bij vaginisme onbewust aanspannen in bepaalde situaties, kun je er ook voor kiezen om die spieren wat meer te trainen. Je oefent dan het bewust aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het gebied van de bekkenbodemspieren kunnen je daarbij helpen. Een dergelijke therapie zal vaak ook begeleiding geven om met je ademhaling te werken. De ademhaling is een belangrijk instrument in de ontspanning van het gebied waar klachten worden ervaren.

Glijmiddel

In sommige gevallen zal glijmiddel een hulpmiddel zijn bij het meer toegankelijk maken van de vagina. Dit geldt voor situaties waarin er bijvoorbeeld sprake is van het verminderd aanmaken van slijm (natuurlijk glijmiddel) door het lichaam zelf. Als de oorzaak van vaginisme echter meer op het psychische of emotionele vlak ligt, ligt het minder voor de hand om hiervoor te kiezen. Een therapie die helpt om te gaan met wat ervaren wordt ten aanzien van seksualiteit, is dan wellicht meer op zijn plaats.

Met of zonder partner

Bij een therapie of behandeling kan de partner van de vrouw worden betrokken. Het hangt een beetje ervan af of de partner door de vrouw als deel van het probleem wordt ervaren en of de partner bereid is om samen in behandeling te gaan. De partner kan in dat geval worden betrokken bij het oefenen van situaties thuis en ook tijdens de behandeling zelf. Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat er ten tijde van de therapie (nog) geen sprake is van een partner.

Operaties of medicatie

Er zijn aandoeningen in, op of in de buurt van de vagina die behandeld kunnen worden in de vorm van medicatie. Het innemen van tabletten kan de klachten doen afnemen. In andere gevallen is wellicht een operatie een manier om pijn of ongemak weg te nemen of te verminderen. Een gynaecoloog is hierbij de aangewezen persoon om je te onderzoeken en een diagnose te stellen. Op grond daarvan kan dan in overleg gekozen worden voor een behandeling of therapie.

Geef een reaktie