Dyspareunie

Dyspareunie is een vorm van vaginisme. Bij dyspareunie is er pijn in het vaginale gebied. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens het vrijen, bij aanraking van de vagina of zelfs alleen bij benadering van het gebied waarmee dan ook. Dyspareunie wordt wel omschreven als ‘pijn bij het vrijen’ of ‘pijn bij gemeenschap’.

De pijn kan gevoeld worden aan de oppervlakte van het geslachtsdeel, maar het kan ook inwendig worden ervaren (diep in de vagina en/of in de onderbuik). Net als bij vaginisme moet er sprake zijn van een regelmatig terugkeren van de klachten voordat het dyspareunie genoemd wordt.

Psychosomatisch

Dyspareunie wordt gezien als een psychosomatische klacht. Het kan zowel een psychische/emotionele achtergrond hebben als een in eerste instantie puur lichamelijke oorzaak. Een combinatie van beide oorzaken is ook mogelijk.

Strikt genomen valt pijn in het gebied van de vagina met alleen een lichamelijke oorzaak niet onder de verzamelnaam dyspareunie. Er moet ook sprake zijn van psychische en emotionele consequenties.

Voor de leek is dat natuurlijk lastig, want in de praktijk kan er wel een lichamelijke oorzaak geweest zijn toen het begon, bijvoorbeeld een schimmelinfectie, of uitscheuren/inknippen bij de bevalling. Als na succesvolle behandeling van de oorzaak de pijn toch blijft, wordt dit vaak ook dyspareunie genoemd. Dan zijn er hoogst waarschijnlijk psychische factoren waardoor de klacht toch in stand wordt gehouden.

Lichamelijk

Dyspareunie is een steeds weer terugkerende of aanhoudende pijn bij de geslachtsgemeenschap zonder medische oorzaak. Als er een lichamelijke oorzaak is, anders dan door het aanspannen van spieren dan wordt het geen dyspareunie genoemd.

Als de achtergrond in eerste instantie toch lichamelijk is dan kan de pijn bijvoorbeeld een gevolg zijn van uitgedroogde slijmvliezen. Dit verschijnsel komt ook voor bij mannen in het genitale gebied. Het gebruik van glijmiddelen kan hier uitkomst bieden.

Een andere lichamelijke oorzaak kan een vaginale infectie zijn. Een vrouw kan ook een litteken hebben na een of meerdere bevallingen en daar pijn van ondervinden. Een inwendige aandoening kan ook lichamelijke problemen opleveren. Je kunt dan denken aan een afwijking of een ziekte in de baarmoeder.

Er kan ook iets aan de hand zijn in een van de andere organen in de buik of in het weefsel aan de binnenkant van vagina.

Geef een reaktie