Oorzaken

Vaginisme heeft vaak een psychische of emotionele achtergrond. Er kan sprake zijn van pijn in het genitale gebied en als een reactie daarop een angst voor die pijn. De angst kan ook voortkomen uit seksuele ervaringen in het verleden. Seksueel misbruik kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat elke nieuwe situatie met een seksuele partner stress en ongemakkelijkheid oplevert. Ook een nare ervaring met een vorige partner kan de oorzaak zijn een vaginistische reactie. Een andere mogelijkheid is een ongezonde of moeizame relatie met de huidige partner.

Spanning en verkramping bekkenbodemspieren

Een onaangename spanning in de gedachten en in de emotionele ervaring van een dergelijke situatie kan dan tot gevolg hebben dat de spieren in het gebied van de vagina verkrampen. Deze verkramping is mogelijk pijnlijk en maakt het moeilijk om aanraking of zelfs nadering van welk object dan ook toe te laten.

Verschillen tussen vrouwen met vaginisme

Vrouwen met vaginisme zullen niet allemaal op dezelfde manier reageren op alle dingen die in de buurt van de vagina komen. Bij de ene vrouw zal er vooral angst en pijn ontstaan in het geval van de nadering van een penis. Bij andere vrouwen zullen ook vingers ervoor zorgen dat de bekkenbodemspieren aanspannen. Het gebruik van een tampon kan problematisch zijn als mede het doen van gynaecologisch onderzoek.

Beeldvorming over seksualiteit

Niet alleen eigen ervaringen kunnen leiden tot vaginisme. Zij komt wellicht voort uit het beeld dat een vrouw heeft van seks en seksualiteit. Dat beeld heeft de vrouw mogelijk opgedaan in wat ze heeft gezien in boeken, op televisie of via de media. Het kan zijn dat ze in haar opvoeding bepaalde idee├źn heeft meegekregen die ervoor zorgen dat ze seks als verwerpelijk, beangstigend of gevaarlijk ziet. Sommige vrouwen zijn bang voor de eigen vagina. Deze is onbekend terrein waarvan ze niet weten hoe deze eruit ziet en hoe ze werkt. Een mogelijk gevolg van seks is bovendien zwangerschap of dat ze een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA) oplopen. Ook daar kan een vrouw bang voor zijn.

Lichamelijke oorzaken

Vaginisme heeft een soms een lichamelijke oorzaak. Een ontsteking in of op de vagina kan de aanleiding zijn. De vaginale opening is bij sommige vrouwen van nature klein en dat kan problemen opleveren bij seksuele activiteit in dat gebied. Er kan ook sprake zijn van een tumor in het vaginale gebied of in de buik. Deze kan pijn opleveren bij aanraking of penetratie van de vagina. Een infectie aan de eierstokken of bijvoorbeeld een prikkelbare darm zijn ook mogelijke oorzaken van het ervaren van pijnlijkheid in het bekkengebied.

Besnijdenis of schaamlipcorrectie

Negatieve consequenties kunnen voortkomen uit de beschadiging van de schaamlippen. In sommige culturen komt dit voor in de vorm van besnijdenis. Hierbij wordt een gedeelte van de schaamlippen verwijderd en/of de vaginale opening dichtgenaaid. Dit gebeurt vandaag de dag nog steeds. Je kunt het omschrijven als een cultureel verschijnsel, verbonden met seksualiteit, met eer en met schaamte. In de westerse wereld zijn er tegenwoordig klinieken waar vrouwen een schaamlipcorrectie ondergaan. De achtergrond hiervan is een beeld van hoe het er in dat gebied uit zou moeten zien. Het is een door de media geschapen beeld van wat ‘normaal’ is of ‘mooi’ en ‘aantrekkelijk’. De pijn die beide ingrepen tot gevolg kunnen hebben, leiden soms tot grote problemen met seksualiteit en in bepaalde gevallen tot vaginisme.

Geef een reaktie